Äitienpäivä

Vaikka pikku M ei vielä virallisesti olekaan meidän lapsemme, vietimme eilen ensimmäistä yhteistä äitienpäiväämme. Mies oli väsännyt alakerrassa tarjottimellisen herkkuaamupalaa, joka kiikutettiin minulle petiin saakka. Pikku M naposteli onnessaan lautaseltani ja ihmetteli iloisena, miksi nyt syödäänkin aamupalaa yläkerrassa. Sain erittäin toivotun lahjan (kiitos!!), minut vietiin rentoutumaan, sitten herkkulounaalle meren ääreen, ja päiväunien jälkeen nautiskeltiin vielä kakkua ja lasit kuplivaa. Sain äitienpäiväviestejä ystäviltäni ympäri maailman. Kaikki tämä tuntui sydämessä asti.

Illalla ei meinannut uni tulla. Jossain syvällä sielussa tuntui kuin olisi ollut vähän varkaissa. Että sainko minä tässä nyt oikeasti juhlia? Vuosikaudet äitienpäivä tuntui itselle niin haikealta ja saavuttamattomalta juhlalta. Keskityin juhlistamaan omaa äitiäni, ja yritin olla ajattelematta sitä, että onko tämä nyt kenties se viimeinen äitienpäivä meille ilman lasta. Lapsettomien lauantai tuntuu edelleen koskettavammalta kuin sitä seuraava sunnuntai.

Sosiaalinen media oli tänäkin äitienpäivänä pullollaan viestejä, joissa äidit kertovat, että elämä ilman lapsia olisi tyhjää, ja ennen lapsia he eivät tienneet elämästä mitään. Ne satuttavat ja raivostuttavat edelleen. Lapset – niin biologiset kuin adoptoidut tai bonuksena tulleet – ovat meillä vain hetken lainassa. Lapset eivät voi elää vanhempiensa puolesta, ja minusta on aika vaarallista ajatella, että he ovat vastuussa vanhempiensa koko elämänsisällön tuottamisesta.

P.S. Skypeteltiin tietysti heti aamulla omille äideillemme (a.k.a. mummeille) Suomeen. Olin antanut oman äitini äitienpäivälahjan salaa isän matkalaukkuun kuljetettavaksi. Isä oli jemmannut sen niin hyvään paikkaan, että sitä ei vielä eilisiltaan mennessä ollut löytynyt…:) No ehkä afrikkalainen yllätys löytyy jonain päivänä. Onneksi se ei ollut mitään pilaantuvaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s